Johann van den Noort

Johann Heinrich Reindert van den Noort (1940-2021) is in Kampen geboren. Na een technische opleiding volgde hij een opleiding voor tekenen en schilderen aan de Koninklijke Avond Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam, 1961- 1962. Daarna autodidact. Johann was een Nederlands beeldend kunstenaar en uitvinder. Als lyrisch abstract kunstenaar heeft hij zijn oeuvre onlosmakelijk verbonden met zijn band met de zee. Hij was een renaissancemens die de meerwaarde van kunst, wetenschap en leven zocht en vond in enerverende kruisbestuivingen. Zijn civiel technische innovaties  leveren oplossingen voor  wereldproblemen die alle iets met water te maken hebben . Johann beheerste vele technieken zoals: olieverf schilderen, aquarelleren, gouache, verschillende grafische technieken, ceramiek en beeldhouwen. Zijn totale oeuvre omvat meer dan 5000 werken. Er zijn veel publicaties van hem in; kunsttijdschriften, kranten en catalogi en voor radio en tv. De meeste van zijn werken bevinden zich in diverse kunstcollecties verspreid over de wereld. Johann was genomineerd als kunstenaar van het jaar 2003.

Wie verondersteld dat Johann als uitvinder in een strikt gescheiden werkterrein opereerde doet zowel de kunstenaar als de uitvinder tekort. De kracht van de renaissancemens schuilt immers in grensoverschrijdend denken en werken. Rode draad in alles wat hij deed was: water. Maar binnen die thematische beperking claimde hij alle vrijheid die hij nodig achtte om zijn talenten en inzichten tot inzet te maken van projecten die een waardevolle, inventieve bijdrage leveren aan het oplossen van wereldproblemen. Evenals zijn innovatieve projecten ontsproten ook zijn kunstwerken aan de beleving van alles wat met water te maken heeft. Ook hier draaide het om de verrijking van ons bestaan met frisse ideeën, bijzondere vondsten en inzichten en onverwachte oplossingen. Voor Johann was ieder kunstwerk een uitvinding en elke uitvinding een kunstwerk.
Hij ontving voor zijn innovaties vele international awards, zoals in mei 2013 in Amerika de fel begeerde Edison Award voor zijn ontwerp van de Twin Wing Tsunami Barrier.
In 2005 ontving hij voor zijn totale oeuvre de Koninklijke onderscheiding van " Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw". In 2014 ontving hij de zilveren legpenning van de gemeente Kampen.

Johann woonde en werkte in Kampen en van 1967 tot zijn overlijden in 2021 lid van De Varfdeuze.

website: www.johannvandennoort.nl


(klik op afbeelding voor vergroting)

WordPress Image Gallery Plugin