Josien ten Dijk

Josien ten Dijk (1960) vond op jonge leeftijd tekenen en schilderen al erg leuk.
Na de middelbare school is zij naar de AKI kunstacademie te Enschede gegaan.
Hier heeft zij veel technieken uitgeprobeerd en grafiek lag haar op dat moment het beste. Het hele proces, het in stappen werken en het fysieke werk, spraken haar erg aan.
Zij heeft veel met linoleum en lithografie gewerkt en daar is zij ook in afgestudeerd.
Op de Rijksacademie te Amsterdam heeft zij zich verder verdiept in lithografie.  Altijd is zij blijven tekenen en ook heeft zij ook veel geaquarelleerd.
Josien is geïnteresseerd in het landschap, het beleven, de rust, de sfeer, het veranderende en daardoor verrassende element spreken haar erg aan.
Zij wandelt veel en maakt dan onderweg tekeningen en schetsen, die zij veelal thuis op groter formaat uitwerkt. Natuurlijk maakt zij onderweg ook foto’s, die thuis goed van pas komen.
Daarnaast tekent en schildert zij alles om haar heen in huis, op tafel. Voorwerpen,  bloemen en planten.
Ook dagelijkse gebeurtenissen en intuïtief tekenen kunnen een start zijn voor nieuw werk.
Zij is geïnteresseerd in de compositie van het werk, de ruimte die weergegeven wordt, het licht wat aanwezig is, de kleur en het handschrift. Wat doen kleuren met elkaar, hoe verhouden ze zich. De interesse in het handschrift is vooral, wat doen de lijnen, welke richting gaan ze op, geeft het dynamiek en vooral zie je hoe het getekend is.
Op de academie tekende zij veel model, en daar is zij nu weer mee begonnen bij de Varfdeuze.
Graag zoekt zij naar de juiste verhoudingen, kijkt naar de compositie op haar papier en zit er spanning in de tekening, een goede licht/donker verhouding.
Op dit moment tekent zij veel en combineert dit ook met druktechnieken. Josien tekent met potlood, kleurpotlood, contékrijt, houtskool, pastelkrijt, vetkrijt, stift en ballpoint.
Josien bezoekt veel musea en galeries. Het is erg interessant te zien wat anderen maken, het geeft energie, gesprek en inspiratie. Ook geeft zij rondleidingen bij exposities. Naast dit alles volgt zij een opleiding creatieve therapie. Tekenen, schilderen en ook ruimtelijk werken of schrijven kunnen goed helpen bij een proces wat men doormaakt. Dit kan een ziekteproces zijn maar ook het veranderen van baan. Door een beeld te geven aan je innerlijk kun je inzichten verwerven waar je anders aan voorbij gaat of ze niet tegen komt.

Josien ten Dijk is sinds 2019 lid van de Varfdeuze.

Contact:
e-mail: josientendijk@gmail.com
website: www.ateliergieterijstraat53.nl


(klik op afbeelding voor vergroting)